food

Hrana se je podražila
31. 08. 2020 14.21Statistični urad je znova postregel z zanimivi podatki. Poglejmo, kaj je Surs ugotovil glede cen hrane.

'Ali bom zdržal ali pa umrl'
31. 08. 2020 14.10Natakarji so še posebej preobremenjeni med turistično sezono. Na Hrvaškem so se tudi letos pojavljale enake težave kot prejšnja leta - slabe nastanitve, preveč delovnih ur, slaba plačila ...

Slovensko kmetijstvo na preizkušnji: sedaj je ključni trenutek za povečanje učinkovitosti in odpornosti proizvodnje
25. 08. 2020 06.00Ko je bila razglašena pandemija v svetu in epidemija v Sloveniji, je bila prva misel marsikoga, ali je naša država pripravljena na morebitne izpade dobave hrane, še posebej zelenjave in sadja. Pristojno ministrstvo je nemudoma mirilo, da imamo v državi dovolj zalog hrane, a da se lahko zgodi, da kakšnega izdelka občasno ne bo na trgovskih policah. Takrat smo se vsi začeli zavedati, kako pomembna je samooskrba.

Hrvaški bogataš presenečen nad računom
13. 08. 2020 15.03Hrvaški bogataš in podjetnik Mate Rimac na svojem Facebooku objavil fotografijo računa iz britanske restavracije. Nad zneskom je bil presenečen.

Ob ponedeljkih, torkih in sredah bo britanska vlada subvencionirala prehranjevanje
04. 08. 2020 08.22V akcijo je vključenih okoli 72.000 restavracij, kavarn in pubov, gosti pa bodo lahko jedli po polovični ceni, preostali del bo s subvencijami pokrila država.

Sezonska delavka: Nikoli več ne pridem v Nemčijo
31. 07. 2020 09.38Epidemija novega koronavirusa je poglobila težave, ki so že dolga leta prisotne med sezonskimi delavci in tujimi delavci v Nemčiji.

#OkvirPomoči: Prihodki so čez noč upadli
31. 07. 2020 08.09Kmetijstvo se med karanteno zaradi epidemije koronavirusa ni smelo ustaviti, saj je morala biti zagotovljena nemotena oskrba s hrano. Zato je morda kar težko razumeti, kako velike težave so imela podjetja v tej panogi.

Domači gosti zdaj odkrivajo tisto, kar so tuji vedeli že dolga leta – naša hrana je vrhunska
28. 07. 2020 08.09V času epidemije se je v Sloveniji pokazalo, kako pomembna je samooskrba oz. živilsko predelovalna industrija pri preskrbi Slovencev s hrano.

Ženska, ki ni želela nositi maske, od natakarja zahteva polovico zbranega denarja
17. 07. 2020 11.44Zgodba o zaposlenem v kavarni, ki je zavrnil postreči žensko, ki ni želela nositi maske, se nadaljuje. Mladenič je dobil donacijo ljudi v višini 93.000 evrov, sedaj pa ženska zahteva polovico denarja.

#OkvirPomoči: Gradnja blagovne znamke med karanteno prinaša rezultate
17. 07. 2020 08.23Gašper Čarman in njegova ekipa eVina – v času epidemije so morali zapreti bar, restavracijo in trgovino. Posredno so občutili tudi zaprtje hotelov in restavracij glavnih kupcev, a so se hitro odzvali in usmerili na splet.

Zakaj so slovenski inšpektorji uničili skoraj 421 kilogramov sadja in zelenjave?
15. 07. 2020 15.28Inšpektorji za hrano so od sredine maja do sredine julija v nadzoru nad sledljivostjo in označevanjem sadja in zelenjave na stojnicah izvedli 292 pregledov in pregledali 235 zavezancev. Največ neskladnosti so ugotovili pri splošni označenosti sadja in zelenjave. Odvzeli in uničili so 420,8 kilograma sadja in zelenjave.

Osem ur z masko, v vročini in ves čas v gibanju. Te dni ni tako enostavno delati v gostinstvu
14. 07. 2020 05.44Ko je v Sloveniji izbruhnil novi koronavirus in so pristojni razglasili epidemijo, so bili gostinski lokali med prvimi, ki so morali zapreti svoja vrata. Lastniki in zaposleni so se soočili z izgubo prihodkov. Zdaj, ko so končno spet zagnali posel, pa s strahom spremljajo, kako se v Sloveniji veča število okuženih. Kaj se bo zgodilo, sprašujejo, a nekega končnega odgovora ni, saj se razmere spreminjajo iz dneva v dan.

Poglejte, kaj vse se je podražilo in za koliko
07. 07. 2020 08.04Sadje je dražje, preverite pa, zakaj so šle cene gor.

#OkvirPomoči: V večjo investicijo kljub koroni
26. 06. 2020 05.45Marina Marič prihaja iz podjetniške družine, ki v Prekmurju upravlja večkrat nagrajeno gostilno Marič Sebeborci. V družinskem podjetju je delala tudi Marina, vendar si je od nekdaj želela ustvariti svojo podjetniško zgodbo. Njena strast so sladke jedi, ki so tudi postale rdeča nit njenega podjetniškega ustvarjanja.

Spoznajte brata Elona Muska. Tudi on je uspešen
23. 06. 2020 10.37Kimbal je mlajši brat Elona Muska. Sicer ni tako bogat kot Elon, a tudi njemu ne gre tako slabo. Ukvarja se z vertikalnim kmetovanjem.

Delil pomoč ter upal na podporo in molk javnosti
05. 06. 2020 08.41V času velike gospodarske krize v ZDA je Al Capone odprl ljudsko kuhinjo, v kateri je ponujal tople obroke številnim, ki so ostali brez dela in prihodkov. Je to spregovoril dobrotnik v njegovem srcu? Ne, pravzaprav je imel Capone malce drugačne načrte.

Dela je toliko, da bi lahko delali 24 ur na dan, vsak dan
27. 05. 2020 08.20V ZDA so zaradi izbruha novega koronavirusa zaprli kar nekaj obratov za predelavo mesa, cene v trgovinah so se začele višati. Kupci so se zato odločili za manjše mesarije ...

Tako na Dunaju pomagajo gostincem ... in prebivalcem
14. 05. 2020 15.45Na Dunaju so se odločili pomagati ponudnikom gostinskih storitev, ki so utrpeli velike izgube.

Cena kosila v restavraciji Banke Slovenije: koliko in kaj ugotavlja Računsko sodišče?
14. 05. 2020 10.46Računsko sodišče je opravilo revizijo poslovanja Banke Slovenije v letih 2017 in 2018.

Kdaj grem lahko v trgovino?
14. 05. 2020 09.35Od ponedeljka naprej so v prodajalnah vsi potrošniki pri opravljanju nakupov znova izenačeni, je sporočila vlada.

'Kako naj štirje gostje jedo za isto mizo ob upoštevanju razdalje?'
12. 05. 2020 16.43Pogovarjali smo se s Klemnom Lampičem, ki ga mnogi poznate iz kuharskega šova Masterchef Slovenija. Lampič vodi kavarno v Ljubljani, zanimalo pa nas je, kako on in njegova ekipa na delovnem mestu čutita vse ukrepe, ki jih morajo gostinci upoštevati z namenom preprečevanja širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Bi morali to imeti tudi v slovenskih trgovinah?
08. 05. 2020 08.07Na Finskem v trgovinah testirajo posebne ročke za odpiranje hladilnikov s hrano.

Tako je bilo prve dni v lokalih: gostinci poročajo o "strašno slabem obisku"
07. 05. 2020 19.01Zanimalo nas je, kako so gostinci preživeli prve dni dela. Pogovarjali smo se s predsednikom sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Cvarom, ki pravi, da morajo biti sprejeti ukrepi življenjski, praktični in uporabni na tak način, da lahko dejavnost opravljajo tako, kot jo pač morajo.

Po osamosvojitvi so plače naraščale hitreje kot cene
07. 05. 2020 10.36Na statističnem uradu so preverjali, kakšna je povezava med plačami in cenami. Prišli so do zanimivih zaključkov.

Ukrepi se rahljajo, cene rastejo
06. 05. 2020 08.28Rahljanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Italiji spremlja rast cen. Potrošniki se pritožujejo, da sedaj za sveže sadje in zelenjavo odštejejo več kot pred epidemijo.

Nekateri lokali ostajajo zaprti. Preverite, zakaj!
04. 05. 2020 15.45Čeprav so se številni veselili trenutka, da bodo znova odprli vrata gostinskih lokalov in sprejeli prve stranke, pa med gostinci vlada kar velika stiska. Danes bi lahko odprli terase in vrtove lokalov, a po ocenah OZS ostaja zaprtih okoli polovica lokalov. Zakaj?

Gostinec vadil nov način strežbe in navdušil splet
21. 04. 2020 11.35Čeprav številni navijajo, naj se že končno odprejo gostinski lokali, pa je jasno, da to ne bo tako enostavno.

Najranljivejšim skupinam in našim junakom pomagajo tudi slovenska podjetja
09. 04. 2020 09.09Slovenska podjetja se zavedajo, da moramo v kriznih časih stopiti skupaj in pomagati po najboljših močeh.

Tako smo kupovali prej in tako ob koronavirusu. Naš nakupovalni listek med epidemijo
09. 04. 2020 08.18Medtem ko smo prej vsak dan hodili v trgovino po svež kruh, so se po izbruhu novega koronavirusa močno spremenile naše nakupovalne navade. Po nakupih gremo na vsakih 10, 14 dni in seznam je daljši. Kupimo, kar potrebujemo (in ne tudi zgolj želimo), ob spominu na prejšnje čase pa je skrajno nenavadno tudi brisanje in razkuževanje vsega nakupljenega.

Kupujmo slovensko hrano. Kdaj, če ne zdaj?
08. 04. 2020 07.06Po izbruhu koronavirusa se je bolj kot kdaj koli prej izkazala pomembnost samooskrbe. Na srečo je mogoče v Sloveniji marsikaj pridelati in neposredno pri pridelovalcu lahko dobite marsikaj – od brokolija, solate, krompirja pa do sadja, moke, mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih proizvodov, medu, sokov, vloženih dobrot, marmelad in še kaj bi se našlo. Preverite, kje lahko poiščete vašega lokalnega ponudnika hrane!